X

Routelint ProRail & Nederlandse Spoorwegen

Dit is een van de grotere projecten waar ik nog met heel veel plezier op terugkijk. Hier op kantoor hebben we zes weken aan een instructiefilms met veel animaties gewerkt. Wat een gave samenwerking was dit, intensief en heel persoonlijk. Michel, opleider en Machinist, nam me mee op de bok van de Loc. om alles te filmen. Vanuit de cabine dwars door Nederland, over rangeerterreinen en door de spoortunnel in Rotterdam.

Doel: het uitleggen van een nieuwe Pilot-systeem dat nu operationeel is. “Het Routelint” project. Hierin kan een machinist vooruit kijken op het traject en hierdoor anticiperen. Dat scheelt heel veel energie en is prettiger voor de passagiers. Ook lopen veel zaken soepeler op bepaalde trajecten.

Je leert als filmer ook nog een heleboel. Grappig hoe belangrijk het bleek te zijn dat de animaties op het frame (1/25e) nauwkeurig diende te kloppen. Sein precies op het juiste frame op rood bijvoorbeeld. Dit vooral omdat de “Meesters (machinisten)” anders zouden protesteren dat de animatie niet klopt. Mijn leerpunt, animaties moeten eigenlijk altijd op de frame kloppen. 

Het eindproduct was een beeld vanuit de cabine van de loc. met een animatie hier overheen gelegd vanuit AfterEffects. Deze laag gaf precies aan wat er om de trein heen gebeurde. Intakkende en uittakkende treinen komen zo in beeld.

Vooral de intensieve samenwerking (en vriendschap) is me bijgebleven. Dankbaar hiervoor!

Screenshot Animatiefilm RouteLint

Screenshot Animatiefilm RouteLint

De DVD van Spoormeester